top of page
Writer's pictureThanassis Vempos

Σκάλες προς τον Ουρανό, Γέφυρες για Αλλού

Updated: Sep 10, 2021

«The fifth pandaemon-Aeon begins where the atheistic Aeon finishes in its late nihilistic phase, with the Death of Certainty”.

Peter Carrol, Octavo


Μετά από ένα σημαντικό διάστημα σχετικής ηρεμίας, οι εξελίξεις άρχισαν πάλι να επιταχύνονται. Είναι δύσκολο να αναλύει κανείς γραμμικά μια μη-γραμμική διαδικασία. Τα άρθρα αυτά ειναι στιγμιότυπα, ενσταντανέ που απεικονίζουν τα διαρκώς μεταβαλλόμενα σύννεφα μιας καταιγίδας. Τίποτα λιγότερο. Τίποτα περισσότερο.


Το περασμένο άρθρο επικεντρωνόταν στις καταστρεπτικές πυρκαγιές στη χώρα μας και σε κάποιες περίεργες προεκτάσεις. Ενώ οι φωτιές μαίνονταν ακόμα, μια διαφορετική «εστία» αναζωπυρώθηκε μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακρύτερα. Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο οι Ταλιμπάν μπήκαν ανενόχλητοι στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Σκηνές αλλοφροσύνης εξελίχθηκαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, ενώ ο πρόεδρος της χώρας φρόντισε να την κοπανήσει εγκαίρως στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν.



Ο δαιμόνιος ερευνητής Goro Adachi (https://www.supertorchritual.com/), έχει εδώ και καιρό κάνει διάφορες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις.

Μια μέρα πριν την άλωση της Καμπούλ, Σάββατο 14 Αυγούστου ήταν η Qixi ή Qiqiao, η κινεζική παραδοσιακή γιορτή, κάτι σαν τη δική μας του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία αφορά την ετήσια επανένωση δυο εραστών –ενός γελαδάρη και μιας υφάντριας. Βασίζεται σε μια ιστορία της κινεζικής μυθολογίας και γιορτάζεται την έβδομη μέρα του έβδομου μήνα του κινεζικού ημερολογίου. Στο χάπι εντ της ιστορίας, οι δυο εραστές επανενώνονται χάρη σε μια γέφυρα από… καρακάξες, πάνω από το Ασημένιο Ποτάμι.


Σύμφωνα με ένα θρύλο (εδώ:) στην Καμπούλ υπήρχε μια λίμνη στο μέσον της οποίας υπήρχε το Νησί της Ευτυχίας όπου ζούσε μια οικογένεια μουσικών. Το νησί αυτό έγινε προσβάσιμο όταν ο βασιλιάς έδωσε εντολή να κατασκευαστεί μια γέφυρα («pul» στα Περσικά) καμωμένη από άχυρα («kah» στα Περσικά). Σύμφωνα με μια εκδοχή, το όνομα «Καμπούλ» προήλθε από το συνδυασμό αυτών των δυο λέξεων και σημαίνει «αχυρένια γέφυρα».


Η οποία γέφυρα έπεσε φυσικά ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.


Μερικές μέρες πριν, στις 8 Αυγούστου, μια άλλη σημαδιακή γέφυρα, η Γέφυρα του Λονδίνου δυσλειτούργησε και έμεινε ανοιχτή («έπεσε») επί 12 ώρες προτού το τεχνικό πρόβλημα επιλυθεί και η γέφυρα ξανακλείσει.


Η λέξη «Αφγανιστάν», σύμφωνα με μια εκδοχή (εδώ) προέρχεται από το σανσκριτικό Aśvakan ή Assakan που σημαίνει «ιππείς», «καβαλάρηδες». Αν θυμηθήκατε το ρόλο των αλόγων στο προηγούμενο άρθρο σε σχέση με τις καταστρεπτικές πυρκαγιές, καλά κάνατε. Έχει όμως κι άλλο.


Ενώ το πρόβλημα στη Γέφυρα του Λονδίνου αποκαθίστατο και οι Ταλιμπάν στη «Γη των Ιππέων» προέλαυναν προς την «Αχυρένια Γέφυρα», ένα άλλο διάσημο άλογο ήρθε στην επικαιρότητα.


10 Αυγούστου 2021: «Αμερικανοί αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ίχνη του Δούρειου Ίππου, σε σημείο μέσα στα τείχη της Τροίας, η οποία ανασκάπτεται συστηματικά εδώ και χρόνια. Οι έρευνες έφεραν στο φως δεκάδες σανίδες και δοκάρια από ξύλου ελάτου. Όταν οι αρχαιολόγοι τα έβαλαν μαζί, σχημάτιζαν μια περίεργη δομή, για την οποία υποπτεύονται ότι ανήκει στο μυθικό ξύλινο άλογο. Η μέτρηση με τη μέθοδο του άνθρακα στα ξύλα και σε άλλα ευρήματα δείχνει ότι χρονολογούνται στον 12ο ή τον 11ο αιώνα π.Χ. Αυτό συμπίπτει με τις χρονολογίες που δίνουν αρχαίοι για τον Τρωικό Πόλεμο».


Επρόκειτο για fake news, αλλά στο πλαίσιο της συγχρομυστικιστικής συσχέτισης, αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει η πλαισιακή αλληλουχία, ο εννοιολογικός συντονισμός. Όπως και να έχει, θα επανέλθουμε σε λίγο με το Δούρειο Ίππο, αφού αναφέρουμε ότι μια άλλη σημαδιακή γέφυρα, η Γέφυρα της Φιλίας που γεφυρώνει Αφγανιστάν και Ουζμπεκιστάν, πάνω από τα λασπωμένα νερά του ποταμού Αμού Ντάρια (ο αρχαιοελληνικός Ώξος), ήρθε πάλι στην επικαιρότητα. Γιατί; Επειδή από εκεί την κοπάνησε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν (με τα λεφτά του, τα σέα του και τα μέα του) και αρκετοί άλλοι –όσοι πρόφτασαν φυσικά. Από την ίδια γέφυρα είχαν αποχωρήσει οι τελευταίες δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης, το Φεβρουάριο του 1989, όταν εκκένωναν το Αφγανιστάν μετά από δέκα χρόνια κατοχής του. Τριάντα δύο χρόνια μετά, η εκκένωση των πιστών στην αφγανική κυβέρνηση δυνάμεων ήταν πολύ χαοτικότερη.


Σκηνές αλλοφροσύνης εξελίχθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με πλήθη Αφγανών που ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα πάση θυσία. Τα πλήθη εισέβαλαν στους τροχοδιαδρόμους και σε κάποιες περιπτώσεις σκαρφάλωσαν σε αεροσκάφη που απογειώνονταν στο πλαίσιο της εκκένωσης της χώρας (δηλαδή μιας αερογέφυρας). Οι φωτογραφίες των Αφγανών που σκαρφάλωναν στους φράχτες του αεροδρομίου και στα αεροσκάφη που τροχοδρομούσαν, φιγούραραν στο twitter και στα ειδησεογραφικά site. Κάποιοι που είχαν καταφέρει να κρεμαστούν από τους τροχούς των αεροσκαφών, βρήκαν τραγικό θάνατο όταν (όπως ήταν φυσικό) έπεσαν από μεγάλο ύψος στο έδαφος.


Πολλοί στο twitter υπέδειξαν αμέσως τις ανατριχιαστικές ομοιότητες των σκηνών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με εκείνες στην ταινία «World War Z», όπου η Ιερουσαλήμ εκκενώνεται άτακτα όταν οι στρατιές των ζόμπι εισβάλλουν στην πόλη, έχοντας σκαρφαλώσει στο τείχος που την περιέβαλε. Αλλόφρονα πλήθη προσπαθούν να προλάβουν τα αεροσκάφη που τροχοδρομούν, ενώ λυσσασμένα ζόμπι τους κυνηγούν. Στην περίπτωση της Καμπούλ, τα «ζόμπι» παραπέμπουν στους Ταλιμπάν, αλλά… μην βιάζεστε τόσο. Και στην ταινία αλλά και στην δική μας Συναινετική Πραγματικότητα, οι σκηνές εξελίσσονται εν μέσω μιας πανδημίας (ζομποϊού οι μεν, κινεζοϊού οι δε).





Λίγες μέρες μετά, στις 26 Αυγούστου και ενώ η εκκένωση της Καμπούλ συνεχίζεται, εκδηλώνεται βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία στοιχίζει τη ζωή σε τουλάχιστον 13 Aμερικανούς στρατιωτικούς, Ήταν η πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2011.


Την ίδια μέρα, μια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο γειτονικό Καζαχστάν έχει ως αποτέλεσμα 60 τραυματίες και 13 νεκρούς. Η περιοχή στην οποία έγινε η έκρηξη λέγεται «Ζαμπύλ» (Жамбыл), κάτι που φυσικά ομοηχεί με την «Καμπούλ»). Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από το συμβάν, θυμίζουν έντονα πυρηνική έκρηξη. Άλλωστε το Καζαχστάν υπήρξε το προσφιλές πεδίο των σοβιετικών πυρηνικών δοκιμών στις δεκαετίες του 1950 και 1960. Η πρώτη σοβιετική ατομική βόμβα εξερράγη εκεί. Πότε; Στις 29 Αυγούστου 1949, σχεδόν ακριβώς 72 χρόνια πριν το συμβάν στο Ζαμπύλ. Άλλωστε πάλι τις ίδιες μέρες το 1957 εκτοξεύτηκε το πρώτο σοβιετικό διηπειρωτικό βαλλιστικό βλήμα (Ρ-7) που μετέφερε εικονική πυρηνική κεφαλή από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ –φυσικά στο Καζαχστάν. Η ανακοίνωση έγινε στις 26 Αυγούστου, ακριβώς 64 χρόνια πριν το περιστατικό στο Ζαμπύλ (του Καζαχστάν).


Αριστερά: η έκρηξη της πρώτης σοβιετικής ατομικής βόμβας στο Καζαχστάν στις 29 Αυγούστου 1949. Δεξιά: η έκρηξη στο Καζαχστάν στις 26 Αυγούστου 2021.
Αριστερά: η έκρηξη της πρώτης σοβιετικής ατομικής βόμβας στο Καζαχστάν στις 29 Αυγούστου 1949. Δεξιά: η έκρηξη στο Καζαχστάν στις 26 Αυγούστου 2021.

Στο μεταξύ, έχουμε και το σκάνδαλο με τον «Πήγασο», το μυθικό φτερωτό άλογο, που στη σύγχρονη εκδοχή του έγινε «Δούρειος Ίππος» κατασκοπίας και παρακολούθησης. Οι αποκαλύψεις μιας διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητικών δημοσιογράφων για το αμφιλεγόμενο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus της ισραηλινής εταιρείας ΝSO Group πρόκαλεσαν αίσθηση. Πάνω από 50.000 αριθμοί τηλεφώνων, κυρίως δημοσιογράφων, ακτιβιστών αλλά και πολιτικών φέρονται να παρακολουθούνται για καιρό μέσω του επίμαχου λογισμικού. Το προηγμένο λογισμικό κατασκοπίας μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ό,τι περιλαμβάνει ένα σύγχρονο κινητό τηλέφωνο: ηλεκτρονική αλληλογραφία, φωτογραφίες, βίντεο, προσωπικές συνομιλίες κ.α..


Χμμ… Τώρα μερικά σκόρπια:


► Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Πήγασος ξεπήδησε από το κεφάλι της Γοργούς όταν της το έκοψε ο Περσέας. Περσεύς/Περσία/Αφγανιστάν.


► Ουσιαστικά η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν λαβαίνει χώρα 20 χρόνια παρά έναν μήνα από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, δηλαδή 19 χρόνια και 11 μήνες, δηλαδή (1)9/11.


► Στην εμβληματική φωτογραφία του αμερικανικού αεροσκάφους που τροχοδρομεί καταδιωκόμενο από πλήθος Αφγανών, το αεροσκάφος φέρει ως κωδικό το «1109» (9-11), κάτι που υπέδειξαν αμέσως πολλοί στο twitter. Λίγο αργότερα, άτυχοι Αφγανοί που είχαν σκαρφαλώσει πάνω σε αυτό πέφτουν από μεγάλο ύψος για να βρουν το θάνατο. Όπως ακριβώς δεκάδες άνθρωποι που έπεσαν από τα παράθυρα των Δίδυμων Πύργων στις 9-11 για να βρουν το θάνατο.



► Είπαμε για γέφυρες. Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο που κατελήφθη η Καμπούλ έχουμε και την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία στέκεται γέφυρα μεταξύ Ουρανού και Γης.


► Η Καμπούλ («αχυρένια γέφυρα») ηχεί παραδόξως όμοια με το λατινικό Cabalus = άλογο. Αφγανιστάν = Γη των Καβαλάρηδων. Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης. World War Z, δηλαδή Zombie Apocalypse.


► Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε το ρόλο της Έριδος, της θεάς που πυροδότησε τον Τρωικό Πόλεμο, ξέρετε, εκείνον με τον Δούρειο Ίππο φυσικά. Είδαμε και τις πυρκαγιές στην Εύβοια. Από την Ερέτρια της Εύβοιας ξεκίνησαν τα πλοία των Αχαιών για την Τροία. Η πρωτεύουσα Χαλκίδα είναι ταυτισμένη με την γέφυρά της καθώς και με την υδάτινη γέφυρα του ιδιόρρυθμου Ευρίπου. Οι Γεφυραίοι ήταν αρχαία φυλή για την οποία κάνει λόγο ο Ηρόδοτος. Οι Γεφυραίοι ισχυριζόταν ότι προερχόταν από την Ερέτρια –κάτι που δεν ίσχυε τελικά.


► Έχουμε κι εκείνη την εκκρεμή υπόθεση με τον περίεργο θάνατο του Ιωσήφ Βαλυράκη, στην Ερέτρια. Τα νήματα παραπέμπουν σε άλλους χώρους, αλλά γι αυτό μπορείτε να διαβάσετε στο νέο μου βιβλίο «Λαβύρινθος του Αίματος» εδώ:


Μια άλλη πόλη συνδεδεμένη με Γέφυρα είναι η Κόρινθος (η οποία ονομαζόταν παλιά και [γ]Εφύρα. Ο Ισθμός της Κορίνθου είναι φυσικά γέφυρα στεριάς, αλλά και η Διώρυγα της Κορίνθου είναι θαλασσινή γέφυρα. Ο Πήγασος ήταν κατεξοχήν κορίνθια θεότητα. Μόλις ο Πήγασος ξεπήδησε από την αποκεφαλισμένη Μέδουσα, πέταξε στον Ακροκόρινθο και ξεδίψασε στα νερά της πηγής Πειρήνης .


14 Αυγούστου 2021, παραμονή της εισβολής στην «Αχυρένια Γέφυρα» της «Χώρας των Καβαλάρηδων», «μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις πέντε, το απόγευμα, στην περιοχή Φανάρια κοντά στον Ακροκόρινθο και έχει πάρει διαστάσεις, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, εντάσεως κατά τόπους έως και οκτώ μποφόρ».


Στο μεταξύ, αν και το θέμα δεν «παίζει» στα κορωνοθεματικά δελτία «ειδήσεων» των βοθροκάναλων για ευνόητους λόγους, η Διώρυγα της Κορίνθου παραμένει κλειστή εδώ και μήνες για τη ναυσιοπλοΐα (το ξέρατε;), ενώ οι κατολισθήσεις δεν έχουν τελειωμό, δημιουργώντας πονοκέφαλο στους ειδικούς και φυσικά τεράστια οικονομική ζημία (από τη διώρυγα περνούν 15.000 πλοία το χρόνο). Αλλά στα μπουκωμένα με ευρώ Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης θα ακούτε μόνο για κορωνοϊό, εμβόλια, μετάλλαξη, εμβόλια, καραντίνα, εμβόλια, αρνητές, μετάλλαξη, μετάλλαξη, κορωνοϊό, λοκντάουν, κορωνοϊό, εμβόλια, αρνητές, αρνητές, εμβόλια, κορωνοϊό, λοκντάουν, αρνητές, εμβόλια, μετάλλαξη, κορωνοϊό, κορωνοϊό, εμβόλια, καραντίνα, εμβόλια, αρνητές, μετάλλαξη (με μικρές παραλλαγές στη σειρά).


Μια φραγμένη διώρυγα, μια φραγμένη θαλάσσια γέφυρα, όπως ακριβώς η διώρυγα του Σουέζ τον περασμένο Μάρτιο που είχε φράξει από το κοντέινερσιπ EverGiven της Evergreen Line. Όλα αυτά είχαν συμβεί στο τέλος της εβδομάδας του Όσιρη (του επονομαζόμενου και Πράσινου Ανθρώπου), λεπτομέρειες σε ένα άρθρο μου εδώ:

που είχα γράψει το Μάρτιο του 2020, ακριβώς ένα χρόνο πριν το Ever-Green φρακάρει στο Σουέζ.


Α, ναι, το γρουσούζικο πλοίο πέρασε για πρώτη φορά το Σουέζ μετά το συμβάν, στις 21 Αυγούστου. Καταμεσής στο χαμό με Ταλιμπάν, εγχώριες πυρκαγιές, Δούρειο Ίππο, Πήγασο και Περσέα-Περσία. Καταμεσής στο τακτικό κύμα διαττόντων αστέρων που ονομάζονται Περσείδες και το οποίο κορυφώνεται κάθε Αύγουστο.


19 Αυγούστου: «Αρχαιολόγοι στη βορειοδυτική Τουρκία ανακάλυψαν ανάγλυφο που απεικονίζει τον πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Περσών τον 5ο αι. π.Χ. Η ανακάλυψη εξέπληξε την ομάδα και έγινε μία από τις σημαντικότερες της φετινής περιόδου».


Δούρειος Ίππος είπαμε; Καλά, δεν είναι ανάγκη ένας δούρειος ίππος να είναι και αλογόμορφος. Πρόσφατα είχαμε την ξεκάθαρα τελετουργική περιφορά σε διάφορες ελληνικές πόλεις ενός τέτοιου δούρειου ίππου –ενός αποκρουστικού ξόανου με την ονομασία «Αμάλ». Σαν τον Δούρειο Ίππο της Ιλιάδας που παραπλάνησε τους αποβλακωμένους Τρώες, έτσι κι η Αμάλ αποκοιμίζει τους αποβλακωμένους ελληνόφωνους ιθαγενείς –ας είναι καλά ο χείμαρρος της οργουελικής προπαγάνδας που έχει βαφτίσει το «μαύρο» σε «άσπρο» και το «λαθροεισβολικό» σε «προσφυγικό».


Το ξόανο Αμάλ δεν είναι ένα απλό ξόανο. Είναι μια κούκλα ύψους 3,5 μέτρων με τη μορφή μίας «προσφυγοπούλας» από τη Συρία που θα διασχίσει την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Βρετανία «για να στρέψει την προσοχή μας στις επείγουσες ανάγκες των νεαρών προσφύγων». Είναι κατασκεύασμα της νοτιοαφρικανικής Handspring Puppet Company, μιας από τις σημαντικότερες εταιρίες που ασχολούνται με κούκλες παγκοσμίως. Το ξόανο Αμάλ κινείται («εμψυχώνεται» σύμφωνα με τα δελτία προπαγάνδας) από τέσσερα άτομα που κινούν τα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπο.


Αριστερά το ξόανο-Δούρειος Ίππος περιτριγυρισμένο από λοβοτομημένα και φιμωμένα όντα – δεξιά ο περίφημος Wicker Man.

Πέραν της Αμάλ, η δουλειά της Handspring έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Το κλου ήταν η θεατρική παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου, με τίτλο... War Horse: Το Άλογο του Πολέμου. Παράσταση η οποία ανέβηκε το 2007 και έχει ανέβει έκτοτε με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες. Η Handspring κατασκεύασε το περίπλοκο μοντέλο του αλόγου που χρησιμοποιήθηκε στην παράσταση…


Θρήνησε, Μούσα, θρήνησε,

και μοιρολόι πρωτάκουστο πες για την Τροία την άμοιρη

Έξω από τα καστροπόρτια μας, αυτοί το στήσαν το άλογο

κι είχε τα χάμουρα χρυσά, κι αρματωμένους μέσα του.

Πάνω στο βράχο του κάστρου της Τροίας,

στάθηκε τότε ο λαός κι έβγαλε τέτοια φωνή

«Πάνε τα βάσανα. Μπρος το ιερό. Σύρτε το ξύλινο τ’ άλογο μέσα

για την παρθένα, της Τροίας την κυρά, δώρο στην κόρη του Δία».

Και μπάσαν ολόχαροι τη δολερή συμφορά

οι Φρύγες, όλος ο λαός, στις πύλες μαζευτήκανε

να δουν και να χορτάσουνε, το δόλο των Αργείων να δουν

κρυμμένον σε πευκόξυλο. Σα μαύρο καραβιού σκαρί

με τα σκοινιά το σύρανε, μεσ’ το ναό της Αθηνάς, όπου σε λίγο θα’ ρεε

στο πέτρινό του πάτωμα το αίμα των Τρωαδιτών


(Ευριπίδου Τρωάδες, 520-540, μετάφραση Θρασύβουλος Σταύρου)




Στις 2 Σεπτεμβρίου, αποβίωσε ο σπουδαίος και εμβληματικός Μίκης Θεοδωράκης σε ηλικία 96 ετών. Είχε γεννηθεί στη Χίο (το νησί όπου άρχισε την περιοδεία του το ξόανο Αμάλ). Μεταξύ πάμπολλων άλλων είχε συνθέσει και την «Τριλογία του Μαουτχάουζεν», που έχει περιγραφεί ως η «πιο όμορφη μουσική δουλειά που έχει γραφτεί για το Ολοκαύτωμα».


Ο Μίκης Θεοδωράκης πέθανε 9 μέρες πριν την 20η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, ημερομηνίας ταυτισμένης τόσο με την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη, όσο και με το Αφγανιστάν. Άλλωστε το Νοέμβριο του 2001, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, μπήκαν στην Καμπούλ εκτοπίζοντας τους Ταλιμπάν, ακούγοντας μεταξύ άλλων τραγούδια του… Μίκη Θεοδωράκη (κλεμμένα από έναν Αφγανό μουσικό που τα παρουσίαζε ως δικές του συνθέσεις). Είκοσι χρόνια μετά, ο θάνατος του Θεοδωράκη συνέπεσε με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.


Μάλιστα… Είδαμε τα «ζόμπι» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και τη σύγκριση με το «World War Z». Μια από τις σημαντικές δουλειές του Θεοδωράκη ήταν και η μουσική για την ταινία… «Ζ», του 1969, ένα πολιτικό θρίλερ σχετικά με τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού. Πρόθεση των δημιουργών ήταν το «Ζ» του τίτλου να προφέρεται «Ζει» και όχι «ζήτα», καθώς ήθελαν να εκφράζει ηχητικά το ρήμα που ακουγόταν στις διαδηλώσεις που έγιναν όταν σκοτώθηκε ο βουλευτής - «Λαμπράκη ζεις, εσύ μας οδηγείς» και «Ζει, Ζει, Ζει». Φυσικά όπως ακριβώς διαβάζεται και το «Ζ» του «World War Z» με αμερικανική εκφορά: «Ζι» και όχι «ζεντ».


Α, ναι, και το μυθιστόρημα «World War Z» του Μαξ Μπρουκς (γιου του Μελ Μπρουκς) στο οποίο βασίστηκε η ταινία, πρωτοκυκλοφόρησε στις ΗΠΑ την επαύριον της αποφράδας επετείου: στις 12 Σεπτεμβρίου του 2006.


Την επομένη του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, στις 3 Σεπτεμβρίου, σάλος προκλήθηκε στη Βρετανία εξαιτίας της διαρροής απόρρητων λεπτομερειών σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης σε περίπτωση θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ. Το άκρως απόρρητο σχέδιο έχει την επωνυμία «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου» (ναι, αυτή που είχε πάθει βλάβη ένα μήνα πριν την διαρροή).


Τι σύμβολο της γέφυρας, ταυτίζεται και με εκείνο της σκάλας. Είναι το σύμβολο της επικοινωνίας και της ένωσης, είτε μεταξύ Ουρανού και Γης, είτε μεταξύ δυο διαφορετικών χώρων ή «βασιλείων». Μπορεί να συμβολίζει το πέρασμα στην πραγματικότητα, ή τη διάβαση σε κάποια άλλη πραγματικότητα


Στα άρθρα που αναρτώ στην ιστοσελίδα μου από την αρχή της πανδημίας και των επακόλουθων ανακατατάξεων, έχω θίξει πολλές φορές το θέμα αυτό της διάβασης, της καθόδου στην «κουνελότρυπα» (εδώ:) σε ποικίλες πτυχές του. Κι όπως είπα και στην αρχή, οι εξελίξεις άρχισαν πάλι να επιταχύνονται.


Σκάλες και γέφυρες…


Όταν οι Ταλιμπάν αποχώρησαν από την Καμπούλ κατά την απελευθέρωσή της το Νοέμβριο του 2001 το πρώτο κομμάτι που ακούστηκε από το Ράδιο Αφγανιστάν (που είχε κλείσει από το καθεστώς), ήταν το "Watan" («Πατρίδα») που βασίζεται στον "Αντώνη" του Μίκη Θεοδωράκη. Το οποίο μιλά για –τι άλλο- μια σκάλα στην οποία αιχμάλωτοι των Ναζί ανεβοκατεβαίνουν μεταφέροντας πέτρες, σαν τον μυθικό Σίσυφο


Εκεί στη σκάλα την πλατιά στη σκάλα των δακρύων στο Βίνερ Γκράμπεν το βαθύ το λατομείο των θρήνων

Εβραίοι κι αντάρτες περπατούν Εβραίοι κι αντάρτες πέφτουν, βράχο στη ράχη κουβαλούν βράχο σταυρό θανάτου.


Πάλι ο δραστήριος Adachi επισημαίνει πως στην άκρως εμβληματική (και εν πολλοίς προφητική) ταινία «The Truman Show», ο ήρωας καταφέρνει να αποδράσει ανεβαίνοντας μια σκάλα προς τον (τεχνητό) ουρανό και να ανοίξει μια πόρτα που παραπέμπει στον περίφημο Μονόλιθο του «2001» (του άκρως εμβληματικού έτους αλλά και της χρονιάς που άλλαξαν τα πάντα στην Συναινετική μας Πραγματικότητα).





Είδαμε το θέμα των περίεργων φασματικών μονολίθων σε προηγούμενο άρθρο εδώ:). Ξέρετε ότι αυτός ο ρημάδης ο Μονόλιθος, δηλαδή το αρχικό prop της ταινίας «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος», βρίσκεται σήμερα δίπλα στη... Γέφυρα του Λονδίνου; Κι όμως! Πρόκειται για έναν όγκο από διαφανές πλαστικό, τον οποίο τελικά ο απαιτητικός Στάνλεϊ Κιούμπρικ απέρριψε, προτιμώντας τον γνωστό, εικονικό μαύρο, στιλπνό Μονόλιθο, καμωμένο από μαύρο βασάλτη.


Πηγή: Goro Adachi – supertorchritual.com

Πηγή: Goro Adachi – supertorchritual.com

Κι ένας άλλος Μονόλιθος ήταν πλάι στους Δίδυμους Πύργους την αποφράδα 11η Σεπτεμβρίου, είκοσι ακριβώς χρόνια πριν.


Ο περίφημος Μονόλιθος, που είναι ασφαλώς μια Πύλη, μια Γέφυρα ή μια Σκάλα προς Αλλού


Μεσοποταμία

Τεοτιουακάν, Μεξικό

Τσιτσέν-Ιτσά, Μεξικό

La Chakana – Τιαουανάκου - Βολιβία

Κο-Κερ, Καμπότζη

Στην τελευταία Ολυμπιάδα, η αθλήτρια που άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα, ανέβηκε κι αυτή μια σκάλα προς τον ουρανό σε μια κλιμακωτή πυραμίδα.

Το «milk crate challenge» είναι μια νέα μούρλα που έγινε viral τον περασμένο Αύγουστο. Αφορά το στοίβαγμα πλαστικών καφασιών με σκοπό το σχηματισμό μιας μικρής κλιμακωτής πυραμίδας. Κατόπιν ο διαγωνιζόμενος πρέπει να ανέβει τα σκαλιά προς την κορυφή της πυραμίδας και μετά να κατέβει χωρίς να κάνει την εύθραυστη πυραμίδα να καταρρεύσει (και φυσικά χωρίς να γκρεμοτσακιστεί).



Το μόνο σίγουρο είναι ότι προβλέπεται λίαν ενδιαφέρων χειμώνας…

2,221 views
bottom of page